25.6.15

Aknen nujerrus

Kirjoitin joskus postauksen mun iho-ongelmista ja nyt seurais tilannekatsaus. Tilanne oli tuolloin oikeasti se, että olisin antanut vaikka keskarini kunhan saisin ihoni kuntoon.

Vuosi sitten talvella sain ajan yksityiselle ihotautilääkärille, joka heti suorilta käsin tajusi tilanteen vakavuuden ja suositteli heti Roaccutania. Tämä on siis todella tehokas lääkekuuri akneen ja näpyt voi häipyä kyseisen lääkkeen ansiosta lopullisesti. Kuurista ei tietty selviä ilman sivuvaikutuksia - yleisimmät niistä on ihon totaalinen kuivuminen, huuliakin piti rasvata kokoajan, ihoa hilseili ja kutitti ja saunan tai suihkun jälkeen olin aika nassesetä-lookalike. Hävetti tosi paljon tuolloin käydä saunassa jos joku muu oli näkemässä kuin oma perhe tai poikaystävä.

Akne pahenee kuurin alussa, koska lääke puskee kehosta paskan ulos ennen kuin paraneminen alkaa. Se on yksilöllistä kauan se kestää, mulla paheneminen alko tyyliin samantien parit ekat pillerit nielaistuani. Se kuuluu asiaan, tuolloin tietää että lääke on alkanut puremaan. Kuvitelkaa miltä näyttää punainen, kuivan hilseilevä ja kaikenlisäksi paiseinen iho - siinä kohtaa ei voi ees meikata, kun se vaan pahentaa asiaa. Mä söin lääkettä vain kaksi kuukautta, koska taloudellisten ynnä muiden säätämisten takia kuuri jäi aika lyhyeksi. Toi ei nimittäin ole mitään halpaa leikkiä - käynnit ihotautilääkärillä, kuukausittaiset verikokeet ja ne itse lääkkeet.


Mutta tosiaan, ruoalla ja elämäntavoilla on tietenkin isompi merkitys kuin pillereillä, tyynyliinan vaihtamisilla ja veden tankkaamisella. Kuulin nimittäin, että pelkästään viljatuotteiden ja gluteenin, huonojen rasvojen, sokerin ja maitotuotteiden poisjättäminen saattaa nujertaa aknen. Heti tuon tajuttuani aloin noudattamaan uutta, puhtaampaa ruokavaliota ja samalla linjalla mennään edelleen enkä aio enää palata vanhaan. Vältän tietty eineksiä, suosin luomua ja muutenkin mahdollisimman puhdasta ruokaa. Tietysti myös alkoholia tulee välttää, itse en dokaa nykyään ollenkaan. Joskus harvoin tulee juotua viinilasillinen, bisse tai kaksi ja kyllä mä annan itselleni luvan vetää kännit jos niin tahdon, mutta kun ei maistu! Alkoholi on muutenkin yks syöpä täs maailmassa.

Ollakseni rehellinen, tulee sitä välillä lipsuttua varsinkin sokerin ja maitotuotteiden kanssa, mutta pääosin on mennyt ihan hyvin. Me eletään täällä vaan kerran eikä itseään saa piiskata jos vaikka välillä laittaakin maitoa kahviin soijamaidon sijaan tai syö vehnäsämpylän.
Geenimanipuloituja soijatuotteita ei oo hyvä käyttää liikaa, mut esim. Alpron tuotteet ei sitä ole. Toimii hyvin kahvinkin kanssa, mut kannattaa sekoittaa samalla kun laittaa sitä kahviin ettei se sakeudu. :D Ei kovin houkutteleva näky, mut ei se makuun vaikuta mitenkään.

Me kokataan ja leivotaan Santun kanssa yhdessä ja hän on alusta asti tukenut ja tsempannut mua tässä. Safkaa tehdessä käytetään gluteenittomia tuotteita ja parhaamme mukaan myös vältetään maitoa, välillä kokataan myös vegaanisti.
Muutoksesta on ihan turha ahdistua, tekee sulle varmasti hyvää ja kaiken vanhan tutun voi korvata ja tehä älyttömän herkullista ruokaa. Esim. nuudelit  riisinuudeleihin, sokeri steviaan, maitotuotteet soijatuotteisiin, vehnäjauhot gluteenittomaan, riisi- tai kookosjauhoon. Tietty myös kookosmaito- ja kerma. Luonnollisia öljyjäkin on todella paljon erilaisia.

Mun iho voi nykyään paremmin kuin pitkään aikaan! Vaikka kuuri jäikin lyhkäseksi niin kyllä se tais toimia hyvänä buustina. Ruokavaliomuutoksen lisäksi käytän parhaani mukaan luonnonkosmetiikkaa - kosteusvoiteena käytän Madaraa ja kasvovetenä aamuin illoin ruusuvettä. Niin ihanan tuoksuista ja ajaa asian myös hajuvetenä. En myöskään rasita ihoani pesemällä sitä liikaa, se on aika yleinen virhe aknen itsehoidossa. Meikkivoidekin vaihtui saman tien, oon nyt pitkään käyttänyt öljytöntä Cliniquen Anti Blemishiä eikä se oo aiheuttanut mulle yhtäkään finniä. Saa muuten suositella jotain hyvää mineraalimeikkivoidetta! Jos löytäis yhtä hyvän, mut luonnollisen ja myös riittoisan. Iho alkoi heti rauhoittua kun heivasin natural codet roskiin (natural code my ass).


Arpia mulla on vielä jonkun verran, mutta nekin on haalistunut jo tosi hyvin. Iho ei punoita enää niin paljon ja on myös tasaisempi. Ette uskokkaan, kuinka paljon tää on vaikuttanut mun itsetuntoon. Etanavoide kuulemma haalistaa mm. aknearpia ja maksaläiskiä, onko jollakin kokemusta kyseisestä mömmöstä ja onks toiminu? Tällä hetkellä käytän Perusta peräisin olevaa sangre de grado-yrttimömmöä, jota laitan sillointällöin yöksi kasvoille. Haalistaa arpia, mutta kuulemma myös hoitaa aknea ja ihon punoitusta.

Käytännön asiat on oikeasti tärkeitä, suurin osa lääkäreistä tuputtaa vaan lääkkeitä, ellei kyseessä ole funktionaalinen lekuri. Aknen kukistaminen voi olla tosi simppeliä, kun vaan tietää mihin juttuihin tulee kiinnittää huomiota. Tarttee vaan kohdata faktat ja ottaa itseään niskasta kiinni. Jos itsestään oikeasti välittää, niin elämänmuutos ei ole yhtään vaikeeta. Se on sen arvosta.

13 comments:

  1. mä ainaki tilasin mun pintakuivaan ihoon lily lolon mineraalimeikkii! siit tulee kevyt ja kuulas pohja

    ReplyDelete
    Replies
    1. okei! millanen peittävyys siinä on, onks ollenkaan? :) tota vois kyl tilata.

      Delete
    2. öö no ei se ehkä mitää punasimpii paiseit peitä eikä tummii silmänalusii mut muuten iha ok :D niit saa tilattuu just sellasii testereitäki mitkä maksaa joku n. 2e ja siitäki riittää useempaan kertaa

      Delete
  2. mäkin olin tulossa ehdottamaan lily loloo! näyttää tosi luonnolliselta ja oon muutenkin tykännyt. ei oo mitenkään hirvittävän kalliitakaan koska yks purkki kestää kauan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. joo ei kyl oo kallista, n. kakskybää näytti purkki maksavan :)

      Delete
  3. Osaatko yhtään arvioida kuinka paljon enemmän sulla menee nyt rahaa ruokaan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ei sitä kauheasti enemmän mee ku ennenkään, osasyynä tietenkin se että syön edelleen liian vähän. mut esimerkkinä jos vaikka maito maksaa sen euron, niin soijamaito kaks euroa. gluteenittomat viljatuotteet maksaa joo aika paljon, mut kun syö esim. riisiä, perunaa ja tyyliin (gluteenittomia) kaurapuuroja niin niistäkin saa hiilarinsa eikä kaadu pörssi :) aina on siis edullisia vaihtoehtoja. ite syön harvoin leipää, edes sitä gluteenitonta. tylsää mun mielestä :-D

      Delete
  4. Apteekeista (ainakin YA) saa IDUN-mineraalimeikkejä, mistä kuulemma jopa tohon LilyLoloon verrattuna parempi laatu (en voi sanoa varmasti pitääkö paikkansa kun en LL:ää ole koskaan käyttänyt tai varsinaista vertailua tehnyt….). Väittävät myös olevansa puhtaimpia mineraalimeikkejä mitä Pohjoismaista löytyy. Meikkivoide on suht kallista (joku 45€ puteli), mut ihan älyttömän riittosaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos paljon vinkistä! :> Mitä puhtaampaa sen parempaa!

      Delete
  5. Vähän kiva ku oot alkanu taas kirjottelee blogia!

    Mun maidoton kahvimaito -ongelma ratkes just ku löysin Alpron kahviin tarkotettua soijamaitoa!!! Mun kupissa se normi soijamaito aina juoksettuu mut toi ei, jeee! Ja käytän yleensä muuten kauramaitoo, joka ei kyllä kahviin sovi sit yhtään :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hyvähyvä! :> onks sillä oikee semmostaki, siis kahviin tarkoitettua erikseen? :-D cool. joo hyi kauramaito ei toimi yhtään kahvin kaverina, eikä myöskään mantelimaito :-D

      Delete
  6. Moikka, aattelin kysyä että onko sun iho pysynyt yhtä hyvältä tän kuurin lopettamisen jälkeen? Oon itsekin aatellut roaa, koska naama etenkin posket on alkanu puskemaan finnejä ja punaisia arpia on jäänyt..ahdistaa että tämä vaan jatkuu tälläsenä ja tää on puolen vuoden aikana vaan pahentunut kokoajan, oon kohta jo kuitenkin 20 eikä aiemmin mitään tälläistä oo ollut kasvoissa! :-( epätoivo alkaa siis hiipumaan...mietin, että auttaisiko juuri tuollainen parin kuukauden kuuri, jos sekin jo parantaa ihoa pysyvästi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. moikka,
      mulla on näpyt pysyny hyvin poissa, iho on paljon tasaisempi ja hyvinvoivampi. kyllä niitä välillä puskee, muttei todellakaan semmosissa sfääreissä kun ennen ja uudet tulokkaat häipyykin yhtä nopeesti kun tuliki :-D suosittelen kokeilemaan ainakin gluteenin ja maitotuotteiden poisjättämistä ja cocovin luomukookosöljy KANNATTAA hankkia.
      jos tilanne on tosi paha, niin kannattaisi pikemminkin ensin tsekata niitä omia elämäntapoja ja ruokatottumuksia ja vasta sitten kääntyä lääkepurkin puoleen. :) mitä puhtaammin syö, sitä paremmin voi hipiä. mut kyl se lääkekuuri mulla toimi hyvänä buustina (vaikken niihin enää koskea haluakkaan), ei oo iho ollut kertaakaan niin pahassa kunnossa kun ennen sitä lääkekuuria ja ruokavaliomuutosta.

      Delete

ENYA / 24 / PORI, FINLAND

• Adobe Photoshop CS5
• Nikon D7000
• Sigma 18-200mm / f.3.5-6.3 DC OS HSM
• Samyang Fisheye 8mm
• Nikkor 50mm / f.1.8